Raspeballar – kraftkost

D? det for ei tid sidan vart oppdaga sm?stein i ein raspeball fr? suksessbedrifta «Signes raspeball», ein stein som trass i vakuumpakking og koking framleis var etter forholda hard, braut det p? VS fram ein inspirasjon til ? unders?ke denne norske mattradisjonen litt.

Raspeballar. Eller komle, eller kompar, eller ball. Uansett namn m?tte Signe vere den rette ? sp?rje, var konklusjonen i redaksjonen.
D? vi ikkje lukkast med ? kontakte ho direkte, og ho s?g ut til ? ha hemmeleg adresse, fann vi det mest naturleg ? starte leitinga i Naustdal. (Som alltid n?r det er snakk om noko gammalt.)

Vi kom der tidleg i kontakt med Granfrid Fimland, som er leiar p? Tradisjonssenter Sunnfjord, ein interesseorganisasjon for matinteresserte og svoltne sunnfjordingar. P? senteret sitt hovudkontor p? Naustdal Samyrkjelag kombinerer ho leiarvervet med jobben som butikkmedarbeidar. Granfrid er ogs? ansvarleg redakt?r i lokalblekka «Mat og motor», eit samarbeid mellom Naustdal Traktorlaug og tradisjonssenteret.

Etter ein travel dag med mange handlande, stor telefonp?gang til tradisjonssenteret og ein kalvef?dsel p? plenen utanfor samyrkjelaget, inviterte Granfrid oss til heimen hennar p? H?jen. Det viste seg der at vi fr? VS ikkje var dei einaste gjestane. Granfrid presenterte oss kvikt for sin gode ven dr. Rotunda Bl?svik, kakeentusiast og ellers generelt matglad, f?r ho gjekk p? kj?kkenet for ? dandere Toro-sushien. (Granfrid held fast ved at det er forsvarleg for henne som leiar p? tradisjonssenteret ? lage slike rettar, d? r? fisk i pulverform tek ein del tid ? lage til. «Minst like krevjande som ei god kransekake», pleier ho i f?lgje Rotunda ? seie.)
Medan vi venta p? at delikatessene skulle kome p? bordet, kom vi i prat med dr. Bl?svik. Det viste seg at ho ?ttar fr? Brendsdalen, ein liten, men stor dal i Hyllestad, og flytta til Naustdal d? tradisjonssenteret opna. Det er ikkje utan grunn at Rotunda kan kalle seg «doktor», og d? vi nemnde Signes Raspeball hadde ho mykje ? fortelje om Signe og hennar bedrifter.
Midt i ei spennande forteljing om korleis raspeballane tok livet av ein streifbj?rn i Brendsdalen p? 1800-talet, kom Granfrid inn att med maten. Under m?ltidet fekk VS presentert sitt ?rend skikkeleg. Granfrid nikka vitande fleire gongar. Vi var heilt tydeleg ikkje dei f?rste som spurde henne til r?ds om mysteriet Signe. Eit mysterium Granfrid i samarbeid med fleire veninner hadde brukt ?revis p? ? l?yse. Sjeldan var sokner?dsm?tene lenger enn i dei tidene.
Etter middag, obligatorisk kaffi og litt hemningslaus trygling gav Granfrid, noko motvillig, fr? seg den hemmelege adressa til «Signes raspeball», og vi sette oss i bilen.

Signes raspeball heldt til i Instedalen. Denne avsidesliggjande delen av Naustdal er det f? som har vore i, men det er staden alle fr? «sentrum» snakkar om. Ein sjeldan gong kan ein sj? insted?ler som kjem ut av dalen for ? hente post. V?re adresseproblem forklarte seg dermed sj?lve. To timar med k?yring og sju passeringar av same kryss seinare fann vi huset som m?tte tilh?yre Signe.
Det var ikkje, som VS sin flor?-representant foreslo, forma som ein kjempestor hamburger. Nei, det var eit tilsynelatande heilt vanleg hus, der r?yken steig tjukk og svart fr? skorsteinen.
Men i vindauga s?g vi rett som det var skyggar som passerte i stor fart. Og utanfor huset stod ein Massey Ferguson p? tomgang.

D?ra var opa.

Vi gjekk ikkje inn.


Jente med ballongdyr (klikk for st?rre), , , , , ,

3 Comments to “Raspeballar – kraftkost”

  1. otievt sa:

    Vanskelig ? seie noko meir enn at dette var ein artikkel fr? ?verste hylle.. Godt gjort…

  2. Hehe. Det vart mykje rot og lite m?l og meining… Sjangerforvirring?
    Men vi er jo p? VS.

  3. goggel sa:

    Ditta var det klasse over, vi er jo kjent fra f?r av at O-jesus kommer fra Naustdal, og Jesus er som kjent 2000 ?r gammal.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *

This entry was posted on 19 oktober, 2007 and is filed under Skr?blikk. Written by: . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.