Strict Standards: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, non-static method Jetpack::init() should not be called statically in /home/u/u1041335/www/wordpress/wp-includes/plugin.php on line 403

Strict Standards: Non-static method Jetpack::get_option() should not be called statically in /home/u/u1041335/www/wordpress/wp-content/plugins/jetpack/modules/stats.php on line 113

Strict Standards: Non-static method Jetpack::get_option_names() should not be called statically in /home/u/u1041335/www/wordpress/wp-content/plugins/jetpack/jetpack.php on line 270

Strict Standards: Non-static method Jetpack::get_option_names() should not be called statically in /home/u/u1041335/www/wordpress/wp-content/plugins/jetpack/jetpack.php on line 272
Litt av musikkens historie | VS
Strict Standards: Non-static method Jetpack::get_option() should not be called statically in /home/u/u1041335/www/wordpress/wp-content/plugins/jetpack/modules/shortlinks.php on line 34

Strict Standards: Non-static method Jetpack::get_option_names() should not be called statically in /home/u/u1041335/www/wordpress/wp-content/plugins/jetpack/jetpack.php on line 270

Strict Standards: Non-static method Jetpack::get_option_names() should not be called statically in /home/u/u1041335/www/wordpress/wp-content/plugins/jetpack/jetpack.php on line 272

Strict Standards: Non-static method Jetpack::get_option() should not be called statically in /home/u/u1041335/www/wordpress/wp-content/plugins/jetpack/modules/shortlinks.php on line 34

Strict Standards: Non-static method Jetpack::get_option_names() should not be called statically in /home/u/u1041335/www/wordpress/wp-content/plugins/jetpack/jetpack.php on line 270

Strict Standards: Non-static method Jetpack::get_option_names() should not be called statically in /home/u/u1041335/www/wordpress/wp-content/plugins/jetpack/jetpack.php on line 272

Litt av musikkens historie

Musikk er noko dei fleste set stor pris p?, og det kan jo vere s? mangt… For nokon kan opera vere det flottaste, mens for nokon er hardbarka piggtr?dmusikk det mest avslappande og lindrande middelet. Sjangrane innanfor musikk er mange, du har pop, rock, klassisk for ? nemne nokon.. Men i dag skal eg skrive om ein av sjangrane som kanskje ikkje er s? vidkjent, men blir ofte h?yrt p? utan ? vere klar over det. For folk flest er dette ulydar som dei vil unng? ? h?yre, men det gjeld langt i fr? alle. Vi snakkar nemleg om sjangeren knirking (creaking).

Knirkemusikken er ei vidaref?ring av skraping, som vart utvikla rundt midt i 1400-talet d? folk var s? late at i staden for ? skrape musikken p? ein rask og taktfull m?te, satte dei ned tempoet. Denne sakteg?ande skrapinga f?rte til ein ny lyd, som seinare vart kalla knirking. Dette var p? den tida, dei unge stormande skulle gjere oppr?r. ”Make creak, not war” var kjennemerke som fekk hundre?rskrigen til ? ende. Alle skulle plutselig reise, noko som f?rte til at bla Cristopher Columbus oppdaga Amerika. Og s? vart ungdommane heilt rebelske d? dei oppdaga knirkemusikken. Det l?g an til ville situasjonar, der dei i Spania m?tte starte ein inkvisisjon for ? f? folk til ? roe seg ned. Etter dei f?rste 50 ?ra med knirking, dabba det av og nye stilartar kom og tok over. Utan at vi skal g? inn p? detaljar, s? kan det nemnast tasling, klakking og ikkje minst gnissing.

Noko av grunnen til at knirkemusikken vart s? popul?r er at det var s? enkelt ? f? tak i instrument for ? lage knirkelydar, og alle kunne l?re seg det.(nesten alle, Skogens Krongle. Men ikkje gje deg, berre ? st? p?!)

I dag er knirkemusikken ein sjanger av dei sjeldne, men nokre f? ildsjelar jobbar undercover med ? f? fram knirketonane i det skjulte, dei fleste er snikkara. Her snakkar vi om d?rhengsle, d?rleg lagt parkett, ustabile hus, osv. Desverre er det ikkje alle som likar denne typen musikk, som i Saudi-Arabia der du vil bli hengt om du lagar ein knirk. (Der blir du og hengt om du drikk rett fr? flaska.)

Kjente knirkemusikarar er f.eks. norske Nils-Signe Suleknult, som var kjent for sine rolege knirkesangar og eit lite gjennomtenkt utsegn som han kom med etter ein konsert: ”Dette gjekk jo knirkefritt!”3 Comments to “Litt av musikkens historie”

  1. Sv?rt interessant innf?ring i musikkhistorie, dette. Mykje nytt om ein sjanger eg knapt hadde h?yrt om. Kan ein spele slikt p? knirkeorgel?

  2. otievt seier:

    Ja, det er det som er s? flott! Knirkeorgel, stoved?ra, sj?lv knirkar eg n?r eg vrir meg opp? spisebordet, etter eg har saumfart overflata for restar…

  3. goggel seier:

    Senga mi knirka, er usikker p? ka instrument det g?r under. Det eg derimot er sikker p? er at ei celled?r som knirker g?r for ein cello. Tog du an? ;)

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *

*

Du kan bruka desse HTML-knaggane og eigenskapane: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This entry was posted on 6 oktober, 2007 and is filed under Skr?blikk. Written by: . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.